Ik heb mijn zwemdiploma en mag dus (…)

Ik heb mijn zwemdiploma en mag dus in het diepe!
Hoera, dat is dus goed geregeld. Maar niet heus!
Want welk diploma bedoelen wij eigenlijk? Er zijn verschillen, vele verschillen zelfs. Dit vereist wellicht enige uitleg voor de iets jongere garde. Zie hierna een stukje geschiedenis.

Opa en Oma, en ik ben ook al niet zo jong meer, behaalden ooit, indien zij in gelegenheid waren, hun diploma A van de KNZB in particulier verband of bij de zwemvereniging danwel via het Ministerie van Onderwijs. In de Branche zweefde de uitspraak “Dit diploma A kon je behalen met droge haren”. Concreet: de eisen waren 1 baan gekleed en in zwemkleding 3 banen buik en aansluitend 2 banen rug. Af te ronden met 1 minuut watertrappen.
Het aspect waterveiligheid kwam hierbij eigenlijk niet in beeld. Het moest dus anders!

Aansluitend, zo omstreeks 1984, werd het Basiszwemdiploma ge├»ntroduceerd. Dit diploma omvatte ongeveer de eisen van het huidige diploma C van het Zwem-ABC. Hoewel een aantal zwembaden en lesteams hun best deden kwam het niet echt van de grond. De opleiding duurt te lang, de kosten zijn te hoog en nog een aantal andere negatieve factoren vormden de grondslag voor deze mislukking. Dit werd nog gepoogd recht te zetten door een mosterdgeel gekleurde “Tussentijdse toets op weg naar (…)” te introduceren. Maar dat mocht niet baten. Ook bleven de mensen vasthouden aan de letterprincipes A, B en C. Dus welk diploma was het dan? Uiteindelijk volgden de meeste zwemopleiders de volgorde, eerst Oud-A, dan Oud-B, soms de tussentijdse toets en dan af te ronden met het Basiszwemdiploma. Probeer dat maar eens uit te leggen aan het publiek.

Dus werd het in 1993 afgeschaft en vervangen door het huidige Zwem-ABC. Hierin zijn in ieder geval de letters weer terug ingevoerd. Daarnaast zijn er 3 examenmomenten A + B op weg naar de eindstreep C. Beter uit te leggen dus. En gefaseerd aan te bieden waardoor de opleidingskosten kunnen worden gefaseerd en beheerst.

Maar helaas, ook dit ging en gaat weer mis. Naast de Nationale Raad Zwemdiploma’s (later aangevuld met Nationaal Platform Zwembaden tot NPZ-NRZ, hoe verzin je zo’n naam?) stonden meerdere organisaties te trappelen om zich als aanbieder van een erkende reeks zwemdiploma’s te presenteren. Met als gevolg dat er nu naar mijn weten 9 aanbieders operationeel zijn.

En daarmee kom ik dus bij de kernvraag. Alleen in het diepe met een diploma.

Welk diploma? Oud-A – Basiszwemdiploma – Zwem-ABC-deel-A – STA (Internationaal erkend diploma)? Of de Engelse, Belgische, Franse, Amerikaanse, Australische variant? En wat te doen met de diploma’s van de Reddingsbrigade, de Onderwatersportbond en de Watervrienden?

Helaas is dit niet gereguleerd door een onafhankelijke instantie zoals de Rijksoverheid, lees de Minister. De Branche dient het zelf te regelen! Dat lukt naar mijn mening al 40 jaar niet, helaas. Met alle gevolgen van dien.

Misschien is het een oplossing de kreet, alleen in het diepe met een diploma, te vervangen door: Je moet eerst proefzwemmen onder toeziend oog van de zwemonderwijzer voor je in het diepe of golfslagbad mag. Maar dit blijft een noodmaatregel natuurlijk.

Rate this post

Over tedverbeek

Ik ben de webmaster

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.