ZwembadBranche versus Wetgeving een dilemma?

De ZwembadBranche dient zich te conformeren aan de Wetgeving. In alle opzichten. Dat is helaas nog niet simpel.
Kenmerkend voor de ZwembadBranche is het samenspel tussen vele disciplines. Juist in deze sector komen veel juridische elementen samen. Waardoor soms overlapping en tegenstrijdigheid ontstaat.


Ik tracht het bedoelde met enkele praktijkvoorbeelden te verhelderen:

In zwembaden zijn brandhaspels geplaatst. Deze blusmiddelen dienen te voldoen aan de geldende wetgeving. Oeps! Probleempje.

Brandhaspels
Volgens de wettelijke regelgeving voor en van de brandweer, ook wel brandweerbesluit genoemd, dient een slang op die haspel volledig gevuld te zijn met water. De reden hiervan is begrijpelijk. Een lege slang kan tijdens het oprollen plat worden gedrukt en/of “knikken”. Hierdoor is het blusmiddel onbruikbaar. Na het opendraaien van de kraan komt er onvoldoende water(druk) of zelfs geheel niets uit de spuitmond. Bij inspectie zal een haspel met lege slang dus worden afgekeurd en wellicht besanctioneerd.

Volgens de legionellawetgeving mogen geen “loze” leidingen met stilstaand water in de installatie aanwezig zijn. Dit vormt een zeer grote bron van bacterieontwikkeling. Vooral indien de omgevingstemperatuur ligt tussen de 20 en 60 graden. Bijna alle brandhaspels in een zwembad bevinden zich binnen deze temperatuurzone.
Op basis van de legionellawet dient de slang op een haspel dus leeg te zijn. Anders vormt de slang immers een “loze” leiding met stilstaand water. Bij controle zal een haspel met een volle slang dus worden afgekeurd en wellicht besanctioneerd.

En nu? Wat we ook doen, het is altijd in strijd met de wetgeving. Toch?


Drenkeling
Je hoopt dat het nooit gaat gebeuren. Maar als het je dan toch overkomt handel je zoals aangeleerd. En natuurlijk conform de geldende wet- en regelgeving.
Om het niet al te ingewikkeld te maken splits ik alvast enkele onderdelen:

  • Drenkeling vervoeren naar de kant = Zwemmend Redden voor Zwembaden (ZRZ)
  • Drenkeling op de kant brengen = Bedrijfshulpverlening (BHV)
  • Drenkeling stabiliseren = Medisch handelen (EHBO/MFA/etc..)
Hoe breng je op verantwoorde wijze een drenkeling op de kant?
De antwoord staat beschreven in de wettelijk verplichte Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Volgens het Arbobesluit artikel 5.2 en de toegepaste NIOSH-methode van het SCW mag het, te tillen, gewicht maximaal 23 kilo bedragen onder de meest ideale omstandigheden. Dus met een gestrekte rug vanuit de bovenbenen tillen. Dat lukt dus niet vanaf de badrand bij een drenkeling in het water. In die situatie bedraagt het maximale gewicht 15 kilo. Op peuters na wegen drenkelingen meer! Dus is met de hand eruit tillen niet toegestaan.
Ik verwijs nu bewust naar de zogeheten “handreiking-methode” zoals aangeleerd in de beroepsopleidingen. Die is dus volgens de Arbowet aan strikte regelgeving gebonden.
Een drenkeling, zwaarder dan 15 kilo, of bij de handreiking met 2 redders tegelijk toegepast 30 kilo, dient dus met hulpmiddelen op de kant te worden geholpen. Zoals bv. een Tillift, Beweegbare bodem of Glijbaan methode.

Zie hier slechts 2 voorbeelden. Menig zwembadmanager kan de lijst met vele tegenstellingen completeren.

Een duivels dilemma voor de eindverantwoordelijke eigenaar en exploitant van de zwemaccommodatie.

Rate this post

Over tedverbeek

Ik ben de webmaster

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.