Een zwembadmachinist houdt de boel drijvend

Zwembadmachinist? Nooit van gehoord!
Ieder zwembad is voorzien van een technische installatie. Het water moet worden behandeld. De lucht dient fris te zijn. Alle apparatuur zoals beweegbare bodems en speelobjecten vergen onderhoud. De lijst is onvoorstelbaar lang.
Dit filmfragment geeft enig inzicht.
Helaas is dit beroep dermate complex dat er nu een drastisch tekort ontstaat aan deskundige vakmensen. Dus is het tijd voor actie.

Deze bijzonder functie wordt ook wel beschreven met andere namen die dan meestal de inhoud van het werk trachten te beschrijven zoals “medewerker technische dienst zwembadbranche”. Probeer dat maar eens op je visitekaartje te zetten. De naam zwembadmachinist dekt evenals de oude titel badmeester de lading volledig.

Het werkpakket is dermate complex geworden dat meerdere functieniveaus bestaan.
Het start met de functie onderhoudsmedewerker. Deze taken dienen ook te worden beheerst door de medewerkers in het zwembad zoals de toezichthouders en zweminstructeurs. Watermeten vormt hierbij de kern. Daarnaast is deze medewerker bekend met de werking van de technische installaties en signalering van storingen.
Het tweede opleidingsniveau noemen we medewerker technische dienst. Deze functionaris beheerst alle uitvoerende werkzaamheden welke onder toezicht van een expert worden uitgevoerd. Daarnaast beschikt deze medewerker over een ruime kennis van alle aspecten zoals bijvoorbeeld de bacteriologie.
De senior medewerker technische dienst beheerst alle disciplines volledig en is in staat om met zijn of haar technische kennis en ruime praktijkervaring een gehele accommodatie te bedienen en onderhouden. Dat kennisniveau omvat bijvoorbeeld ook het behandelen van rioolwater.

Volg wel de juiste opleiding bij een erkende school. Deze zijn te traceren via de NPZ|NRZ.

Nieuwsgierig geworden? Op de website van ZwemConsult is alle informatie te vinden. Of neem even contact op.

Rate this post

Over tedverbeek

Ik ben de webmaster

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.