Beroepsexamen ZwembadBranche doen. Hoe en waarom.

Examen doen in een beroepsopleiding van de ZwembadBranche is moeilijk? Nee hoor.
Je dient natuurlijk wel de lesstof te beheersen. En het vak in de praktijk te kunnen uitoefenen. Maar een cursist met de juiste opleiding bij een erkend instituut is daar goed op voorbereid.


Het verschil tussen een cursus en een opleiding is aanzienlijk.

Een cursus duurt meestal kort en wordt afgerond met een certificaat. Dit certificaat is een bewijs van deelname, meer niet. Soms volgt een korte test op het begrijpen van de lesstof via een mondelinge of schriftelijke toets. Het is dan de organisator of de docent van de cursus die bepaalt of je een certificaat krijgt uitgereikt of niet. Een certificaat wordt niet officieel gecontroleerd door een externe partij. En wordt dus niet vanzelfsprekend aanvaard door andere opleiders. Indien een certificaat voldoende bekendheid geniet binnen de ZwembadBranche vormt het soms wel een aanbeveling bij de werkgevers.

Een echte opleiding duurt meestal langer dan een cursus. Een echte opleiding wordt afgerond met een diploma. Het verstrekken van een diploma is aan strikte regels gebonden. Hierna staan enkele voorwaarden:

Deze lijst is nog veel langer en vormt slechts een globale opsomming. Een examen zwemonderwijzer onder auspici├źn van de NPZ|NRZ verzorgt door bv. ZwemConsult is als volgt georganiseerd:

Tijdens de opleiding dien je een aantal theoretische vragen te beantwoorden. Deze antwoorden worden beoordeeld met een cijfer door de docent. De beoordeling gebeurt aan de hand van vastgestelde antwoorden die zijn opgetekend in een docentenboek. Er kan dus geen sprake zijn van subjectiviteit bij het beoordelen. De cijfers samen vormen een gemiddeld theoretisch eindcijfer dat mee telt voor je eindexamen.

Tijdens je opleiding dien je stage te lopen. De cursist wordt in het zwembad begeleid door een mentor. De docent van het opleidingsinstituut heeft regelmatig overleg met die mentor. Daarnaast komt de docent of een collega jouw praktijklessen beoordelen. Die beoordelingen zullen plaatsvinden ongeveer halverwege je stage en tegen het einde. Je behaalde cijfers vormen samen een gemiddeld praktijk eindcijfer dat mee telt voor je eindexamen.

De schriftelijke werk met cijfers, je lesvoorbereidingen plus beoordelingen en de behaalde resultaten vormen samen je portfolio.

Indien je gemiddelde eindcijfers voor theorie en praktijk voldoende zijn mag je op voor het afrondende mondelinge eindexamen. Hierbij gaan 4 cursisten met 2 examinatoren in gesprek gedurende 1 uur. In dit gesprek komen alle behandelde onderwerpen en opgedane ervaringen aan bod. Iedere kandidaat krijgt voor dit eindgesprek een individueel eindcijfer.

Hoera, ik ben geslaagd. Dus dan krijg ik mijn diploma?
Nee. Je dient voor de opleiding zwemonderwijzer in dit voorbeeld ook te beschikken over een geldig diploma C van het Zwem-ABC, een geldig diploma EHBO en een geldig diploma Zwemmend Redden voor Zwembaden. Pas indien je over deze diploma’s beschikt krijg je het diploma zwemonderwijzer.

Hieruit blijkt dus het verschil tussen een certificaat en diploma. Dus overweeg goed aan welke opleiding je begint en controleer vooraf de wijze van afronding.
Rate this post

Over tedverbeek

Ik ben de webmaster

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.