Verdrinking, hoe voorkom je het?

Een zwemdiploma is geen garantiebewijs

Helaas was het afgelopen weekend weer zover, een driejarige peuter aldus de mediaberichten. Dit jaar zijn al vele verdrinkingen gemeld. Evenals de vele jaren daarvoor. Onnodig wat mij betreft. Naar mijn beleving is het echt tijd voor een cultuuromslag.

Toen ik 9 maanden oud was gingen mijn ouders, door de woningnood gedwongen, op het water wonen. Eerst op een Tjalk, later op een woonark. Nu waren ze daarvoor al watersporters. Het was toen gebruikelijk bij een watersportvereniging om op elkaars kinderen te letten indien ze op de wal speelden. Op de steigers mocht je alleen komen indien een reddingsvest werd gedragen. Dit fenomeen is nog steeds gebruikelijk. En zelfs opgenomen in de wetgeving. Ieder schip dient reddingsvesten aan boord te hebben voor alle opvarenden.

Zodra ik mijn eerste stapjes ging doen kreeg ik dus een reddingsvest aan. Zonder vest mocht ik niet naar buiten! En dat was maar goed ook. Mijn record is 3 keer op 1 dag in het water vallen. Mijn ouders keken iedere 10 minuten waar ik was. En soms dreef ik dan ergens rond. Geen probleem, daar diende dat vest voor.

Indien ik vriendjes meenam uit school om te spelen kregen ze ook een vest aan. Dat leverde mijn moeder aanvankelijk heel wat vragen op en rondom het schoolplein. Maar na enige gewenning werd dit alom gewaardeerd en gerespecteerd. Het werd “normaal” gevonden.

Gedurende mijn hele carrière in de ZwembadBranche heb ik ouders van leskinderen die boodschap mee gegeven. Doe ze een vest aan zodra ze gaan buitenspelen! Helaas kreeg ik vaak niet ter zake doende reacties. Mijn kind wordt dan gepest, mijn kind zit toch op zwemles, zodra ze een diploma hebben is dat niet nodig, de sloot bij ons huis is voorzien van een hekje, het water in de woonomgeving is niet diep, etc.

Helaas staan de beste stuurlui aan wal. Die verdronken kinderen helaas niet, die liggen in het water. En dat allemaal omwille van de de algemeen geldende visie. Of om kosten op de aanschaf van een dergelijk vest te besparen misschien?

Daarom herhaal ik mijn boodschap nog maar eens, koop een reddingsvest en zie er op toe dat het gebruikt wordt.

Kies wel een goedgekeurd vest. Met het drijfvermogen alleen aan de voorzijde. En is voorzien van een kraag waarop het hoofd komt te rusten. Belangrijk indien de drenkeling bewusteloos te water raakt. Alle andere drijfmaterialen zijn ongeschikt. Dus geen opblaasbare troep, dat raakt lek. Niets om het middel, want dan kantelt de drenkeling voorover en verdrinkt juist! Geen armvleugeltjes, die schieten af zodra de drenkeling de armen optilt. Een echt reddingsvest kost ongeveer 75 euro. Maar 2e hands veel goedkoper en slijten doen ze nauwelijks.

Ik hoop dat iedereen zich aangesproken voelt door dit betoog. Een zwemdiploma is geen garantiebewijs!!!

5/5 - (2 stemmen)

Over tedverbeek

Ik ben de webmaster

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.